Thursday, August 15, 2013

Be Patient (The Cure for a Broken Heart)


Assalamualaikum WBT dan salam sejahtera,


Dalam pada kite bergembira menjalani hidup seharian ni, kadangkala tipulah ye dak kalau takde rase sedih, kecewa, terluka, sentap dan sebagainya. Maklumlah sebagai manusia biasa kite tak pernah lari dari kesalahan dan dosa. Masing2 ada kelebihan dan kekurangannya begitu juga aku.

Di sini aku ingin berkongsi sedikit cerita... Mudah-mudahan dapatlah kite sama2 ambil nya sebagai pengajaran dan pedoman bagi memperbaiki lagi diri yang penuh khilaf ini. Baru2 ini masa sibuk beraya, aku berjumpa dengan salah sorang cikgu aku masa sekolah menengah dulu. I was all excited sebab dah lame tak jumpa cikgu aku tu... so kami pun berborak panjang la... dari bab belajar, kuih raye berapa balang, pasal umah, travel etc. hinggalah tup2 cikgu bercerita pasal dia pergi menunaikan haji tak lama dulu...

Aku begitu teruja mendengar pengalaman beliau. Aku sempat membayangkan alangkah seronoknya kalau aku juga dapat menjejakkan kaki ke tanah suci itu. Mungkin satu hari nanti bila dah ada rezeki dapatlah aku merasa pengalaman macam cikgu aku tu, Insya ALLAH=)

Cikgu cerita sepanjang dia nak bertolak ke Mekah dia telah ditimpa dugaan yang agak menguji kesabarannya. Bayangkanlah, sepanjang transit dari rombongan haji nak berangkat di KLIA lagi hingga la sampai ke Jeddah, perut cikgu buat hal tak sudah2... tak pernah lagi dia merasakan kesakitan dan keperitan yang tak henti2 itu... ada satu ketika, semasa transit penerbangan di Colombia selama 8 jam itulah perut cikgu meragam tanpa henti...





*Sumber dari dari En.Google

 Sebaik je menjejakkan kaki ke tanah suci Mekah, Alhamdulillah... sakit perut cikgu terus hilang serta-merta. Malah dirinya lebih sihat dan cukup kuat untuk menunaikan ibadah haji walaupun sepanjang perjalanan beliau hendak bertolak ke tanah suci begitu menderita akibat menahan kesakitan nya. Kata beliau, mungkin ini ujian dari ALLAH SWT buatnya bagi menguji sejauh mana kesabarannya menghadapi dugaan tersebut, namun sebagai hambaNYA kite tak tau apakah hikmah di sebalik semua yang berlaku... apa yang pasti, banyakkanlah berdoa mohon dipermudahkan segala urusan dan diberi kesabaran=)

Dan hinggalah sewaktu berangkat pulang ke Malaysia, kesihatan cikgu tak terganggu walau sikitpun...Maha Suci ALLAH... sungguh berbeza sekali ketika hendak bertolak ke Mekah sebelum itu.

Begitulah serba sikit yang aku ingin ceritakan tentang pengalaman cikgu aku semasa menunaikan haji. Yelah, setiap orang pasti tak terlepas dengan ujian Tuhan. Sebenarnya setiap hari antara sedar dan tidak kite telah diuji dengan macam2 hal ye dak? cuma kite kadang2 tak sedar dan masih leka dengan kesenangan hidup ni.

Ada yang diuji dengan kesenangan dan nikmat harta, dan ada juga yang diuji dengan hidup miskin melarat.
Dan macam2 lagilah...

Kadang2 mesti ada yang dah biasa dengan dialog2 ini;

"Eh, apesal ko ni aku tengok makin gem$% ek? ko ni...nama aje pose,tapi makin lama makin gem#$ aku tengok!"

"Apesal la ko ni lem#$% sngat ha??"

"Ko ni makan ke tidak ni?ku*&% melidi semacam jek?!dah macam $$^%^&" etc.

What the...??o_O

Kite tak pernah tanya sama ada orang yang dimaksudkan tu sebenarnya ape yang die rasa?kite pikir dia macam cool aje, macam takde pape... ala, rilek arrh,benda small matter jek pon nak tacing kew?? but who knows? mungkin dia tengah bersabar ke...tak pun menyumpah kite dalam hati ye dak?



Just what I said, this is just my simple thought. Kite tak pernah lari dari wat silap. Aku juga perlu banyak belajar dan perbetulkan kekurangan diri=)

I am not trying to blaming others but this is just a side story. I know, sometimes even as for me, it's hard to keep patient every time. We're only human. Kadangkala jalan jam teruk pun aku dah hangin 1 badan,uwahh...! Jangan bandingkan kite dengan Rasulullah SAW yang banyak bersabar dan berkorban demi umat baginda. Tapi apa salahnya kite cube mencontohi sifat baginda. Kite boleh mulakan dengan berkata benda yang baik2 aje dulu. Betul dok?=)

Seperti yang diriwayatkan dari Nabi Muhammad SAW; bahawa baginda bersabda, ALLAH SWT berfirman;

"Tidak ada seorang hamba pun yang terkena musibah lalu berpegang padaKu, kecuali Aku akan memberinya sebelum ia minta kepadaKu dan Aku akan mengabulkannya sebelum ia berdoa kepadaKu. Dan tidak ada seorang hamba pun yang terkena musibah lalu bergantung kepada makhluk selain Aku, kecuali Aku tutup pintu-pintu langit baginya."


"Allah menyukai orang-orang yang sabar." (QS. Ali-Imran:146)



Read more...

Manga Addict?!

Assalamualaikum WBT dan salam sejahtera,

Semua orang tau yang aku ni peminat tegar anime dan manga2 Jepun,err...I mean, maybe not everyone knows about my obsession but I bet my blog readers know well right? Betui ka? the truth is, sejak awal berblogging lagi aku telah meng'upload' banyak gambo2 manga yang aku baca and follow up. Hell yeah, they are truly AWESOME man...! and COOL too=)

*Gambar dipinjam dari website Mangahere.com dari komik Korea bertajuk '오렌지 마말레드' hehe...ada faham??

Actually...benda tersirat di sebalik yang aku nak sampaikan kali ni ialah melayan manga ni memang feeling habis. It's just feels like the same as when you are sitting alone in ur room and read a romance novel. Kebiasaannya aku suka melayan time2 malam sebelum nak tido. However, I don't really do this when I'm in campus and started my studying or doing an assignment...ko nak cari pasallah coz once you get started, you will get possesed...I tell ya!

Siyes memang susah nak stop...huhuhuT_T

So, aku biasanya akan layan time aku ada masa senggang aje besides writing.

Wow...I wish I have such bright eyes like her!o_o



Manga express everything, their characters la especially...penuh dengan unsur lawak tak boleh blah, pendek kata it really makes my day=)

Salah satu filem Jepun yang diadaptasi dari manga popular bertajuk 'Kimi Ni Todoke'

Satu kelebihan negara Jepun ni yang aku nampak terutamanya dari segi dunia hiburan dan perfileman, para penerbit diorang banyak mengadaptasi filem2 mereka dari karya2 terkenal mangaka. Contohnya, Detektif Conan, Kyou Koi Wo Hajimemasu, Kimi Ni Todoke, Lovely Complex etc. Menariknya, watak2 pelakon diorang siyes memang cute sangat macam watak dalam manga tersebut. Kawaii ne~

Manga asal Kimi Ni Todoke

Aku tak kisah masih lagi meminati manga2 Jepun dan Korea walaupun usiaku sudah menjangkau 20-an,huhu...Tapi aku rasa orang Jepun ni memang sangat memiliki daya imaginasi yang tinggi dan kreatif. Sebab tu diorang boleh mencipta apa saje teknologi dan anime yang cun melecun. Well, this is my personal opinion. Also I just want to share my interest with you guys!

Pandai la korang menipu je kejenya,hai...bebudak sekarang! (Don't try this hokay)


Ada yang bertanyakan dari mana aku memperolehi sumber2 bacaan manga2 sebegini?Beli ka atau online? Jawapannya, aku hanya baca online je sume manga2 ni di www.mangahere.com. Klik kat website ni dan korang akan rambang mata nak pilih manga sebab ada beratus2 manga dari Jepun dan juga Korea kalo tak silap aku. Macam kite nak pilih baju jugak lah yang dijual online kan. Rambang mata...o_o ehehe... Ada juga komik2 yang aku beli di kedai dan ianya sudah dialih ke Bahasa Melayu=) No worries, kesemua manga tersebut menggunakan simple English and seriously I tell ya, they are AWESOME!!

Lukisan komik aku a few years ago,hehe...

Sampai bertemu lagi... Bye!
Read more...