Monday, January 28, 2019

BUKAN BIDADARI BUATMU 2 (TEASER PT. 2)



'Is this real life? Is this just fantasy? Caught in a landslide, no escape from reality, open your eyes, look up to the skies and see, I'm just a poor boy, I need no sympathy...'- Bohemian Rhapsody by Queen
SUASANA dalam pesawat penerbangan Malaysia Airlines MH004 yang membawa kira-kira 180 penumpang ketika itu sunyi saja. Tidak ramai yang berjaga ketika itu. Waktu sudah menginjak tepat pukul sebelas malam. Ada kira-kira sembilan jam saja lagi destinasi yang hendak dituju itu sampai.
Isaac melihat jam di pergelangan tangannya. Ini merupakan kali entah ke berapa dia terbang ulang alik dari Kota London ke Malaysia. Earphonenya ditanggalkan sekaligus lagu 'Bohemian Rhapsody' yang dinyanyikan oleh Queen itu tidak lagi kedengaran iramanya.
Isaac terasa berserabut kerana memikirkan masalah yang tidak berkesudahan. Wajah emaknya kembali terlakar di ruang mata. Emak yang dirindui setelah sekian lama. Isaac terbayang lagi kisah silamnya yang telah merubah dirinya. Dia yang sekarang cukup dikenali bahkan namanya itu gah sebagai one of the 'most eligible bachelor'. Punyai karisma tersendiri dan digilai ramai wanita hingga ke saat ini. Baginya, itu semua tidak penting.
Sedangkan satu ketika dulu... he is just a lonely kid.
Isaac sedar yang dia masih 'berhutang' dengan Sofea. Ada banyak persoalan yang belum terungkai antara mereka berdua. Ibarat sebutir berlian yang tersembunyi di dalam sebuah kotak kaca yang harus dipecahkan agar dia bisa memperoleh berlian itu. Agar bisa dilihat kemilaunya. Kemilau yang mampu memancarkan kebahagiaan yang berkekalan.
Dia sebenarnya tidak berniat pun mahu menipu akan status dirinya kepada gadis itu. Isaac cuma tidak sanggup lagi menghadapi sebuah kehilangan. Memang dia akui yang dia salah kerana telah membohongi Sofea dengan mengatakan yang dia bukanlah anak Dato' sewaktu melamar gadis itu di Kota London.
Isaac masih tidak mengerti mengapa Sofea jadi begitu pesimis terhadap golongan anak Dato' sepertinya?
Sofea tidak langsung bercerita apatah lagi mahu berterus-terang. Sampai sekarang pelbagai tanda tanya bermain dalam benaknya. Sofea seolah sengaja mahu berahsia dengannya. Gadis itu mengatakan semua itu berkaitan dengan kisah silam. Hanya itu saja.
Isaac tidak juga menghalang cita-cita Sofea. Malah, dia siap menyokong lagi setiap impian Sofea. Mujurlah gadis itu bersetuju akhirnya untuk menyambung ikatan pertunangan. Sekurangnya, dia masih punya harapan.
'Nur Arissa Sofea...'
Nama indah itu disebutnya lagi. Bersama seraut wajah yang kerap terlayar di ruang mata. Cinta pertamanya. Mana mungkin dia lupa saat perkenalan antara mereka dan cinta yang baru berputik. Juga kali terakhir dia berjumpa dan menatap wajah itu. Ingatannya terlakar kembali di mana pertemuan mereka berdua yang terakhir itu.
Isaac meneruskan langkah di Hyde Park yang letaknya di Central London itu. Kawasan seluas 350 ekar itu dengan kehijauan tumbuhan yang cukup indah menghiasi panorama. Ketika itu sudah melewati musim luruh. Lagi bertambah cantik pemandangan.
Isaac tidak faham sebenarnya. Sofea seolah sedang bermain tarik tali dengannya. Adakah kerana Sofea merasakan yang dia cuma main-main sebaik dia menyatakan keinginan untuk mengenali gadis itu dengan lebih rapat? Isaac masih ingat perbualannya dengan Sofea baru-baru ini.
"Ikutkan masih ada cita-cita dan harapan yang ingin saya kejar, Isaac."
"Maksud Sofea?"
Isaac menghentikan langkahnya begitu juga Sofea. Mereka berbalas pandangan sebelum Sofea menundukkan muka. Satu keluhan dilepaskan gadis itu.
"Saya nak minta tarikh pernikahan kita ditangguhkan dulu ke tarikh yang akan ditetapkan nanti. Boleh tak Isaac?"
Isaac terkejut. Dia memandang Sofea bagaikan tidak percaya.
"Tapi kenapa Sofea? Saya ada buat salah apa-apa ke? Hm sayang?"
Sofea menggeleng.
"Tak... bukan maksud saya macam tu. Saya rancang nak sambung belajar lagi di sini ke peringkat PhD pula."
"Kalau dah macam tu, awak sambung ajelah. Saya tak halang pun impian awak tu Sofea. Saya lagi nak sokong cita-cita awak tu. Tapi kita akan tetap teruskan perkahwinan kita. Saya tak nak bertangguh lagi."
Sofea terdiam lama. Dia memejamkan mata sambil menarik nafas sedalamnya.
"Bukan ke awak ada syarikat sendiri di KL yang awak kena uruskan, Isaac Zulkarnain Bin Dato' Rahman... apa tak betul ke saya cakap ni?"
Sofea berkata dengan raut serius. Isaac tergamam. Mana Sofea tahu?
"Awak... tau mana yang saya ni... erm..."
"Anak Dato' Rahman?"
Sambung Sofea dengan sinisnya. Isaac pandang dengan degupan kencang di dada. Dia benar-benar tidak menyangka gadis itu mengetahui rahsianya yang cuba disembunyikan selama perkenalan mereka. Isaac bukannya tidak mahu berterus-terang. Tetapi dia tahu akan prinsip gadis itu. Dan juga persepsi yang dilemparkan terhadap golongan berpangkat sepertinya.
Isaac tidak mahu kehilangan Sofea.
Dia risau, jika dia berterus-terang lebih awal, gadis itu bertindak memutuskan hubungan dan pergi meninggalkan dirinya.
"Tak semua anak dato' tu sama Sofea."
"Kenapa awak tipu saya Isaac? Awak tau kan saya tak suka lelaki penipu! Awak cakap nak serius kenal rapat dengan saya. Tapi kenapa awak sorokkan identiti diri awak yang sebenarnya dari saya?"
"Sayang... please listen to me! Saya tak niat pun nak tipu awak. Saya memang bagitau awak yang saya ada bisnes sendiri di KL kan. Tapi saya tak rasa penting pun untuk saya bagitau awak tentang status saya yang..."
"Awak cakap tak penting?"
Potong Sofea. Berombak dadanya menahan sabar. Isaac merenungnya tajam.
"Saya tak nak kehilangan awak, Sofea. Saya cintakan awak."
Gadis itu terdiam. Namun wajahnya begitu kecewa sekali.
"Saya tak terus-terang dari awal dengan awak sebab awak pernah cakap yang awak tak suka dengan anak dato', Tan Sri dan sekutunya kan? Sebab kisah silam awak tu..."
Sofea menahan air matanya yang ingin menitis. Dia juga sebenarnya sayangkan lelaki itu. Tetapi kerisauan dan rasa tidak percayanya mengatasi segalanya. Sofea kini dalam dilema.
"Isaac, bagi saya masa untuk fikirkan arah tuju hubungan kita."
"Sofea..."
Gadis itu terus berlalu pergi meninggalkannya. Panggilannya sudah tidak diendahkan lagi.
"Sofea!"
Isaac meneruskan langkahnya. Dia yang merancang untuk bertemu juga dengan gadis itu. Sofea yang cukup dirinduinya. Isaac harus menemui Sofea sebelum dia berangkat pulang ke Malaysia lagi tiga hari sahaja lagi bagi menyelesaikan masalah keluarganya di sana. Sofea memberitahunya semalam yang gadis itu akhirnya bersetuju sekiranya mereka bertunang dahulu. Sekurangnya lega juga hati Isaac.
Ada satu lagi rahsia yang bermain dalam fikirannya saat ini. Bukan lagi soal adik lelaki yang sudah ditemuinya itu. Ini berkaitan soal arwah emaknya. Khabar yang baru diterimanya dari Kamarul semalam. Namun hal itu perlu dirahsiakan terlebih dulu. Disebabkan itu juga dia harus pulang ke Malaysia secepat mungkin.
Benar-benar menyesakkan jiwa!
Langkah Isaac terhenti di satu tempat. Bulat matanya, sebaik terpandangkan seorang lelaki yang sedang berbual mesra dengan Sofea di tepi sebuah bangunan berhampiran taman itu. Dadanya berdegup kencang. Dari gaya Sofea seolah sudah kenal lama dengan lelaki yang juga musuhnya itu. Bagaimana pula lelaki itu boleh berada di sini? Siap kenal lagi dengan bakal tunangnya itu.
Penumbuknya digenggam erat. Sekaligus segala memori hitam terlayar di ruang mata.
Terketar bibirnya menyebut nama lelaki itu...
"Rayyan..."
Menyebut nama itu saja pun sudah membuatnya terasa sungguh benci. Isaac sudah tidak sabar lagi hendak bertemu dengan Sofea sebaik mendapat tahu yang gadis itu kini berada di Malaysia setelah sekian lama tidak berjumpa. Isaac tidak menyangka alih-alih, Sofea mahu pulang ke tanah air atas urusan akademiknya itu. Dia juga mahu memberi kata putus.
Isaac mana pernah jatuh cinta. Tidak pernah walau sekali. Cinta yang dirasainya ini terlalu kuat dan begitu mendalam. Kerana apa yang dirasainya inilah menyebabkan dia jadi begini. Isaac benci dengan dirinya yang tidak keruan sepanjang masa. Selagi dia tidak berjaya memiliki Sofea, selagi itulah dia tidak akan senang duduk. Kalau sebelum ini pun, dia hanya sayangkan pada seorang saja iaitu Raysa. Sayangnya yang telah disalah ertikan dengan cinta.
***
SUDAH hampir dua bulan berlalu. Bermakna genap dua bulan jugalah Isaac telah berada di Malaysia. Syukurlah, segala masalah dan sengketa antara Sabrina dan keluarganya berjaya dileraikan.
Mengenangkan kebahagiaan yang sedang dikecapi Raysa bersama Alariq, membuatkan dirinya juga turut mahu merasa erti sebuah kebahagiaan bersama Sofea. Esok atau lusa, dia telah berjanji untuk menemui gadis itu.
Isaac tersenyum sendirian. Melayani rasa bahagianya itu. Tidak sabar rasanya hendak bertemu dengan kekasih hati yang dirindui.
Dia yang satu ketika dulu, seorang remaja lelaki yang kesepian tanpa kasih seorang ibu iaitu darah dagingnya sendiri. Kehadiran mama sedikit masa dulu tidak mampu lagi mengubah tanggapan Isaac ketika itu. Dirinya dilimpahi kemewahan harta yang dimiliki oleh daddynya. Namun... tiada sesiapa pun tahu apa yang dipendamnya selama ini. Dia hanya kesorangan.
Hinggalah, Sofea muncul dalam hidupnya. Dia tidak kesorangan lagi di dunia gelapnya itu.
Thank you for reading. 
Read more...

BUKAN BIDADARI BUATMU 2 (TEASER PT. 1)




"ISAAC..."
Isaac masih menundukkan muka. Tidak langsung mengendahkan panggilan daddy.
"Isaac dengar tak daddy panggil ni?"
Kali ini, dia angkat muka. Kedengaran lantang suara Dato' Rahman itu. Darah yang menitik jatuh dari tepi hujung bibirnya diseka dengan belakang tangan. Ada kesan lebam akibat ditumbuk seseorang. Isaac sikit pun tidak ambil peduli dengan kesakitan itu. Lebih perit lagi dengan sakit di hatinya. Tidak mungkin dia akan meluahkan kepada daddy. Hanya menunjukkan kelemahannya saja.
Ah, daddy bukannya faham. Lagi dia disalahkan adalah.
"Why did you beat him?"
Isaac senyum sinis mendengar soalan daddy.
"He did it first daddy. I've told you before."
Hanya itu saja yang dijawab Isaac. Dato' Rahman menggeleng penuh kesal. Hairan dengan tingkah laku anaknya itu. Isaac selalu mencari pasal dengan setiap pelajar di sekolahnya. Dia fikir, bila dah hantar Isaac ke sekolah berasrama penuh anaknya itu akan berubah laku. Menjadi lebih baik. Ini makin menjadi-jadi pula!
"Dia buat apa dekat Isaac hm? Sampaikan teruk Isaac pukul budak tu sampai masuk hospital. Parents dia datang jumpa daddy bagitau nak saman. Mana daddy nak letak muka ni?!"
"Oh, daddy lagi pentingkan reputasi daddy melebihi Isaac dan Raysa. Macam tu?"
Isaac menjawab berani.
"Enough Isaac!"
Tengking Dato' Rahman.
"Isaac tak pernah setuju bila daddy cakap nak kahwin lain. Daddy kena cari mak Isaac balik. Barulah Isaac bersetuju kalau daddy nak tambah lagi sorang isteri."
Dato' Rahman tergamam. Dia mengecilkan mata pandang ke arah anaknya bagai tidak percaya. Sindiran Isaac dirasakan cukup tajam. Anaknya itu semakin kurang ajar. Dia sendiri pun tidak pernah mendidik anaknya jadi begitu. Entah dari manalah Isaac belajar jadi begitu berani sekali melawan setiap patah katanya?
"Jadi, sebab nilah Isaac buat hal ya?"
Isaac diam membisu. Dia menahan matanya yang sudah kemerahan itu. Dalam hatinya memprotes hebat.
'Daddy tak faham! Tak pernah nak faham aku... daddy hanya tahu utamakan life daddy saja. Tapi aku? Aku disuruh macam-macam. Semata-mata untuk jadi pewaris daddy dalam dunia bisnes dia saja. Bullshit! I don't want money. I don't want anything. Aku cuma mahukan emak. Aku rindukan emak!'
Hati Isaac merintih. Namun reaksinya beku. Tidak sama langsung dengan rintihan hatinya yang pilu itu.
"Isaac, you listen here. No matter what, I want you to respect your mama. Daddy nak Isaac tahu yang ada sebab kenapa daddy mengahwini mama. Satu hari nanti, bila Isaac dah besar Isaac mesti akan faham..."
"And care to explain why you never tell me about my own mother before?!"
Teriak Isaac.
Dia makin bengang bila daddy asyik kata yang dia akan faham bila dia sudah dewasa. Adakah sekarang dia tidak cukup dewasa untuk daddy terangkan segalanya yang pernah berlaku dulu? Adakah dirinya ini masih dianggap budak oleh daddy?
Sampai bila daddy hendak menidakkan dirinya? Darah dagingnya yang kini tinggal. Sudahlah emak turut pergi meninggalkannya. Isaac benar-benar berkecil hati dengan kedua orang tuanya.
Dato' Rahman terdiam. Suara lantang Isaac menerjah telinganya itu. Dia menyembunyikan seribu duka dalam hati. Isaac tidak mengerti lagi tentang apa yang menyebabkan wanita itu lari meninggalkan mereka satu ketika dulu. Belum tiba masanya lagi untuk dia bercerita hal sebenar. Isaac masih belum mengerti. Apatah lagi, dia tidak pasti isteri pertamanya itu masih lagi hidup atau tidak. Juga berkenaan dengan Rayqal. Mahukah anaknya itu terima?
"You never did right dad?"
Sinis Isaac berkata.
"Until I've found out myself. Apa tujuan daddy sorok hal ni dari Isaac? Apa sebab daddy? Isaac ni tak layak tau ke siapa mak kandung Isaac? And why did you let her go just like that? Kenapa daddy biarkan mak pergi? Kenapa daddy?!"
"Jangan nak kurang ajar Isaac!"
Isaac terdiam.
"One more thing, kemas semua barang. Esok awal pagi daddy hantar Isaac balik asrama. Ingat, daddy tak mahu lagi hal tu berulang lepas ni. Kalau tidak, daddy takkan hulur duit belanja lagi walau satu sen pun. Faham?"
Jari telunjuk Dato' Rahman ditudingkan ke mukanya sebelum tubuh tegap daddy menghilang di balik pintu bilik tidurnya. Merah muka Isaac menahan rasa yang berbaur. Turun naik nafasnya. Jiwa remajanya memberontak hebat. Isaac memandang lama cermin di biliknya itu.
"Ah... shit!"
Ditumbuknya sekuat hati cermin itu hingga pecah sebahagiannya.
Pranggg!!!
Kaca itu jatuh berderai ke lantai. Isaac menjatuhkan tangannya ke sisi dengan lemah. Kaca itu bersatu pula dengan darahnya yang menitik satu persatu. Tidak! Dia tidak akan menangis. Biar apa hendak jadi pun, dia tidak akan membenarkan dirinya itu menangis. Dipandang lagi tubuhnya yang berdiri menghadap cermin yang sudah pecah.
Terpantul dirinya yang lebih banyak mewarisi raut muka daddy. Dengan ketinggiannya dan kematangan wajah yang semakin ketara di usianya yang sudah menginjak enam belas tahun. Cuma matanya yang redup itu menggambarkan kedukaan yang cuba disembunyikan sekian lama. Isaac paling benci dengan mata ini. Sepasang mata yang hanya mengingatkan dirinya tentang emaknya yang pergi meninggalkannya begitu saja. Emak tidak menyayanginya. Sampai bila-bila pun Isaac akan simpan dendam dan kerinduan ini!
Isaac tahu mama tidaklah seteruk yang disangka. Dia cuma rasa kesunyian. Dia dibelenggu dengan rasa kehilangan seorang emak yang pernah melahirkannya dulu.
Dalam diam, dia memberontak. Namun di depan Raysa, dia berlagak yang seolah dia mampu berdiri di atas kaki sendiri. Dia bertindak sebagai abang yang mampu melindungi adiknya. Hakikatnya, dia terasa begitu sunyi dan kurang kasih sayang sejak kecil lagi.
Daddy pula lebih mengutamakan kerjanya. Kariernya. Dirinya terasa terlalu 'jauh' dengan daddy. Sengaja Isaac mencari masalah di sekolah. Semuanya kerana mahukan perhatian daddy semata-mata.
"Abang..."
Suara Raysa menegurnya di muka pintu. Muka Raysa jelas ketakutan. Mata adik angkatnya itu beralih pandang ke cermin yang pecah sebelum jatuh ke tangannya yang berdarah. Raysa menekup mulut dengan mata yang bulat.
"Abang kenapa?"
Isaac membisu. Dia terduduk di atas katil. Raysa menghampirinya dan terus memaut bahu Isaac. Kepalanya dilentokkan ke bahu Isaac.
"Abang gaduh dengan daddy lagi ya?"
Risau sekali riak Raysa itu. Isaac senyum hambar. Dielusnya rambut Raysa yang separas bahu itu.
"Takdelah. Abang okey aje."
"Tapi Raysa risau..."
"No need to worry, sweetie. Okay?"
"Raysa sayang abang sangat-sangat. Abang janganlah lawan cakap daddy. Promise me?"
"Okay, I promise. Raysa buat apa tadi?"
"Raysa dekat bawah tengah tengok TV. Tiba-tiba dengar suara daddy dengan abang kuat sangat sampai bawah tadi."
Isaac terdiam.
"Abang... you can cry if you want."
Senyum terukir di bibirnya sebaik Raysa berkata begitu.
"Raysa, Raysa sayang mama tak?"
Soal Isaac tiba-tiba.
"Mestilah sayang. Kenapa abang tanya?"
"Takde apalah."
Jawab Isaac dengan mata yang masih memandang Raysa. Raysa baru saja berumur dua belas tahun. Tetapi dia merasakan hanya Raysa saja yang memahami dan menyayangi dirinya. Dari dulu sampai sekarang. Tidak pernah berubah.
Isaac merasakan dunianya kini cuma ada Raysa saja. Tiada yang lainnya. Rasa kasih dan sayangnya itu hanya mahu dikongsikan bersama Raysa, satunya. Kepala Raysa yang masih terlentok ke bahunya itu dibelainya lagi. Ditenungnya lama cermin yang pecah itu.
Adakah dirinya ini akan sama seperti dirinya di masa akan datang? Apabila dia sudah menginjak dewasa, adakah Raysa masih perlukannya?
Atau... ada cinta sejati yang menantinya satu hari nanti?
Hanya itu saja persoalan yang berlegar dalam fikiran Isaac ketika ini.
"Abang pun sayangkan Raysa..."
Thank you for reading.
Read more...

Sunday, January 27, 2019

The Boy I Love From Afar


I was strolling outside my home which looks more like a barnyard for some reasons that I particularly don't even like. It is just a shady yet small space for me and for my little family. I just cannot afford to pay a rent for much bigger property for our family to stay in the big city. However, I still love the environment though. There's a lake in front of our place. I sit there alone with a small book in my hand.

All of a sudden, my little boy shouted and cried in pain. I turned around to look at him, which I called Aryan. He turns eight this month on June.

"Aryan, what's wrong?"

"Mom!"

He shouted again. Like he usually does when he didn't get his Popsicle or candy and stuff like that. I sighed and rolled my eyes. Ah... my boy!

"Yes Aryan. I'm here. Mom just want to have a short break. Aryan, just go back inside."

At least I didn't lie to him. I told the truth. I just want to take some fresh air outside here and read a little. To comfort myself from all the struggles in this life and so forth. A catastrophe that occurred right after the incident making my life miserable. I still haven't forgotten him. The hassle in my mind has push me aside strongly and hesitantly. Sometime I didn't even know how to react in front of my children when they needed me. I am a terrible mother, I guess.

"Mom, what are you doing here?"

"Nothing sweetheart."

I answered patiently. But the pain in my heart seems not to be fading away. It is just too pain to handle. As I looked to his cute little face and his brown eyes which reminds me with a man that i loved not so long ago. That man. A tall, dark, handsome and have the most gorgeous eyes I've ever seen in my whole life but he is now gone. Forever gone.

"Are you crying mom?"

Aryan came towards me, slowly and carefully putting his small hand at my shoulder. I shuddered.

"No, I'm not sweetheart. Why you did not listen to me Aryan? I've told you to go back inside."

"I want you mommy. I don't want you to be alone. Just like me."

His mouth twitched.

As he was saying that, my tears started to fall over again. I push him forward with my both hands to give him a hug. My book falls into the ground and I cried again. Think that I am really scared off. I just don't want to be weak in front of my children. I wanted Aryan and his sister, Amani to see me as a good mother. Not even once I dare to see them painfully looking at their mom like this. It is a total heartbreaking.

"Aryan, no matter what... mommy is here for you. Mommy will always stay strong for you and your sister okay?"

"Alright mom."

He answered with a smile in his face.

I cupped his face and kissed his forehead. I saw a picture lying on the ground and picked it up. The picture of my late husband. The man that I loved. A picture that I'll always bring it along with this small book whenever I go. It such a comforting and the only thing to do right now. He is still a teenager in this picture.

He looked all saints... that's not even the reason why I'm falling to him in the first place and even until now. It is just because it's him. The boy I admire. The boy that I love from afar. We knew each other for a very long time. He was once asked me. How did I fall in love with him? I don't know how to answer that. I'm sure he knows the answer. We've been married for ten years and why in the hell he still ask those repeatedly?

"Mom, where is dad?"

Aryan noticed the picture in my hand. Of course, he's still remembered his dad. I always told my kids about their daddy. Before going to sleep after reciting Surah Al-Fatihah, we prayed to God to forgive him and may he rest in peaceful. God, how I missed him so much!

It's hard to move on and let go someone that gives you so much to remember.

"Aryan, did you see that moving cloud above?"

"Yes mom."

"Do you think daddy's up there?"

"Yeah, I think daddy is smiling and looking at us right now mom."

I smiled and took his hand.

"Yes it is. Come baby. I'm going to cook a perfect meal for us tonight."

"A spaghetti for me?"

I nodded.

"Right, a spaghetti with meatball and delicious bolognaise soup for you honey."

"Yeahh!!"

He raised his right hand and started to shout again. He kept running towards our home but this time in a much happier way. I followed him.

"Careful honey. Watch your step!"

I rolled my eyes over again. I laughed when he suddenly bumped onto the front door because he kept running while his eyes all over me. My boy!

From that moment, I promise to myself. I'll never walk out from that door without even thinking of my kids ever again. My kids are my life now. And my late husband is my everything. He is the epitome and good example to our children. I hope someday they appreciate the value in life as they've learnt something from our loss. Our past.

Read more...